SPARROWS vinder hovedprisen på San Sebastian

Sparrows _ vinder _ San Sebastian

Dansk-islandske Rúnar Rúnarssons film Sparrows er lørdag aften blevet hædret med hovedprisen ved filmfestivalen i San Sebastian.

Filmen, der er produceret af danske Mikkel Jersin for Nimbus Film, vandt hovedprisen, Den Gyldne Muslingeskal, for bedste film.

Film om komplekst far-søn-forhold

Sparrows, der havde verdenspremiere i Toronto for to uger siden, handler om et komplekst far-søn-forhold i en lille islandsk flække og er inspireret af instruktørens eget liv, har han fortalt i et interview.

– “Tænk at vinde hovedkonkurrencen i San Sebastian. Jeg må næsten knibe mig selv i armen for at forstå det. Men filmen er så meget mere, og det er ganske enkelt umuligt ikke at blive dybt berørt af historien”, siger producer Mikkel Jersin i en pressemeddelelse.

– “Det er poetisk realisme, der sætter sig i sjælden. Det har været vanvittigt hårdt og kompliceret at gennemføre denne produktion, men det er lykkedes, og det er denne pris beviset på”, tilføjer han.

Hovedprisen: Vigtig filmpris

I filmen bor drengen Ari til hverdag i Reykjavik med sin mor Ösp, men da hun må rejse væk med arbejdet, tvinges Ari til at tilbringe sommeren hos sin far Gunnar.

Gunnar drikker og lever et tarveligt liv på samfundets bund. Han bryder sig bestemt ikke om sin tidligere kones intellektuelle livsstil i den islandske hovedstad, eller om at Ari skal vokse op med hendes nye, danske mand som stedfar.

Filmfestivalen i San Sebastian kaldes en af de vigtigste europæiske filmfestivaler efter Cannes, Berlin og Venedig. Hovedprisen kaldes for The Golden Shell.

Paprika Steen er formand for juryen i San Sebastian i år. Hun vandt sidste år prisen for bedste kvindelige skuespiller for sin rolle i Bille Augusts “Stille hjerte”. Paprika Steen kan også ses i den kommende Antboy 3 til vinterferien. 

I 2004 vandt Connie Nielsen i San Sebastian prisen som bedste kvindelige skuespiller, og Ulrich Thomsen fik prisen som bedste mandlige skuespiller for deres roller i Susanne Biers “Brødre”.

/ritzau/ for DR