Virgin Mountain vinder Nordisk Råds Filmpris

Den islandske film vinder Nordisk Råds Filmpris

Den islandske instruktør Dagúr Kari har lavet årets bedste nordiske film. Nemlig ‘Virgin Mountain’, der her til aften modtog Nordisk Råds Filmpris i konkurrence med blandt andre den danske kandidat, Bille Augusts ‘Stille hjerte’. Filmen er co-produceret af Bo Ehrhardt og Mikkel Jersin.

Nordisk Råds Filmpris blev uddelt under Nordisk Råds session i Reykjavik.

‘Virgin Mountain’ handler om den 43-årige mand Fúsi, en stilfærdig kæmpe af en islænding, der endnu ikke rigtig er trådt ind i de voksnes verden. Et vanemenneske, der stadig bor hjemme hos sin mor og leger med miniature-legetøj og aldrig afviger fra sine daglige rutiner. Indtil en livlig kvinde og en otte-årig pige en dag træder ind i hans liv og tvinger ham ud af boblen.

I juryens motivation for at give prisen til ‘Virgin Mountain’ hedder det blandt andet, at den er et »nænsomt, bevægende portræt af en blid kæmpes modning« der formidler både »indre smerte og skæv charme«.

Filmen havde international premiere tidligere i år på filmfestivalen i Berlin og blev siden vist på CPH PIX, hvor den modtog festivalens publikumspris. Den har også allerede vundet tre priser på Tribeca Film Festival i New York nemlig for bedste film, bedste manuskript og bedste skuespiller (Gunnar Jónsson) i World-konkurrencen.

Vinder af Nordisk Råds filmpris 2015”Fúsi” (”Virgin Moun

Desserten efter en stor middag

Islandske Dagur Kàri er født i 1973 og uddannet på Den Danske Filmskole i 1999, hvor han i dag er ansat som leder af instruktørlinjen. Hans afgangsfilm på Filmskolen ‘Lost Weekend’ indkasserede 11 priser over hele verden, men blev overgået af hans spillefilmsdebut, den islandske ‘Nói Albinói’ fra 2003, der vandt 14 festivalpriser. Også debutfilmen handlede om en outsider i det islandske samfund, nemlig den 17-årige Nói, der vokser op i en lille nordislandsk kystby i opposition til alt og alle.

Siden fulgte den danske og anmelderroste skæve komedie ‘Voksne mennesker’ i 2005 om asociale unge eksistenser, der forsøger at leve uden for det regelbbundne samfund – som også modtog syv forskellige priser. Senest har Dagur Kári indspillet den amerikanske film ‘The Good Heart’ i 2009.

Dagur Kári uddannede sig til musiker, før han blev filminstruktør og valgte med egne ord at lave film, fordi det kombinerer alt det, han elsker – nemlig musik, tekst og visuelle indtryk. Han har selv lavet musik til sine indtil videre fire spillefilm i samarbejde med vennen Orri Jónsson, som han har duen Slowblow sammen med.

»Musikken er en af de faser i filmprocessen, jeg nyder mest – som en dessert efter en stor middag«, som han siger.

Han blev liggende i baghovedet

Dagur Kári så første gang filmens hovedrolleindehaver, Gunnar Jónsson, for 15-20 år siden, da han spillede en birolle i en populær islandsk komedieserie.

»Jeg var vild med hans udstråling fra første sekund. Han blev liggende i baghovedet, og for nogle år siden sad jeg i et fly og ventede og kiggede ned på bagagevognene. Oppe fra mit vindue lignede de små legetøjsbiler. Billedet af Gunnar og den lillebitte bagagevogn smeltede på en eller anden måde sammen til en metafor for filmen, fordi hans karakter, Fúsi, sidder fast i barndommen, ligesom Gunnar sidder indeklemt i sin lille bagagevogn i filmens åbningsscene og venter på, at flyene skal lande. Pludselig faldt alle brikkerne på plads«, siger Dagur Kári.

Gunnar Jónsson, der altså vandt prisen for bedste hovedrolle på Tribeca Film Festival i New York i år, er ikke uddannet skuespiller, men alligevel et naturtalent, mener Kári.

»Han er en af de dygtigste skuespillere, jeg nogensinde har arbejdet med. Mens jeg skrev manuskriptet, arbejdede han som skibskok på et stort fragtskib og var væk i tre måneder ad gangen. Jeg sendte ham en mail med manuskriptet, inden vi gik i gang, og han stillede ikke et eneste spørgsmål til rollen eller historien. Jeg anede ikke, om han var parat til to måneders indspilning, hvor han er med i stort set hver eneste frame, så jeg var lidt nervøs. Men da vi skulle i gang med at indspille, var han fuldstændig klar. Han havde læst manuskriptet så mange gange, at han kunne det udenad. Desuden skulle man tro, at han havde spillet hovedrollen i 20 andre film, for rent teknisk var han perfekt«, siger han.

‘Virgin Mountain’ er filmens internationale titel. På islandsk hedder den bare ‘Fúsi’. Filmen får dansk premiere i sommeren 2016 og er produceret af Baltasar Kormákur og Agnes Johansen.

Islandsk vinder to år i træk

Nordisk Råds Filmpris på 350.000 kroner gives til en film af høj kunstnerisk kvalitet, der er forankret i den nordiske kultur. Den er blevet uddelt 12 gange og kun én gang tidligere til en islænding. Nemlig i fjor hvor den islandske instruktør og manuskriptforfatter Benedikt Erlingsson fik prisen for filmen ‘Om heste og mænd’.

Artikel er skrevet af Lotte Thorsen for Politiken